Fra juni til oktober går elefantene i Tarangire i Tanzania i hundrevis ned til elva, og i Kenya holder elefantene i Amboseli seg i sumpene når det er varmest. Elefantene i Tsavo East kommer til vannhullene sent på formiddagen, og Addo i Sør-Afrika har over 600 som kommer for å drikke midt på dagen.
Hvor ser du den afrikanske elefanten på safari?

Addo Elephant nasjonalpark
Øst-KappBeste periode hele året: over 600 dyr, vannhullene Hapoor og ved hovedleiren

Amboseli nasjonalpark
Sør-KenyaBeste periode hele året: 1 903 dyr ved utgangen av 2024, sumpene Longinye og Enkongo Narok

Hluhluwe-iMfolozi-parken
KwaZulu-NatalBeste periode hele året: flokker i begge delene av parken

Kruger nasjonalpark
Nordøst i Sør-AfrikaBeste periode hele året: i hele parken, mange i nord

Lake Manyara nasjonalpark
Nord-TanzaniaBeste periode hele året: skogen og sjøbredden

Madikwe viltreservat
Nordvest i Sør-AfrikaBeste periode hele året: over 1 600 dyr, vannhullene ved lodgene

Masai Mara nasjonalreservat
Sørvest-KenyaBeste periode hele året: 1 764 talt i 2024, i hele reservatet

Ngorongoro verneområde
Nord-TanzaniaKan ses hele året: gamle hanner i Lerai-skogen, flokker på høyslettene

Nyerere nasjonalpark
Sør-TanzaniaBeste periode fra juni til oktober: ved elva og sjøene i tørketiden

Ol Pejeta Conservancy
Nord-KenyaBeste periode hele året: akasieskog og sumper

Pilanesberg nasjonalpark
Nordvest i Sør-AfrikaBeste periode hele året: de letteste å finne, i dalene

Ruaha nasjonalpark
Sør-TanzaniaBeste periode fra juni til oktober: langs Great Ruaha i tørketiden

Sabi Sand viltreservat
Nordøst i Sør-AfrikaBeste periode hele året: flokker på vandring mellom reservatet og Kruger

Samburu nasjonalreservat
Nord-KenyaBeste periode fra juni til oktober og fra desember til mars: ved elva midt på dagen, særlig i tørketiden

Serengeti nasjonalpark
Nord-TanzaniaBeste periode hele året: i hele parken

Tarangire nasjonalpark
Nord-TanzaniaBeste periode fra juni til oktober: Tarangire-elva og Silale-sumpen, i tørketiden

Tsavo East nasjonalpark
Sør-KenyaBeste periode hele året: Galana-elva, Aruba-demningen og vannhullene ved Voi, på rekke i tørketiden
Hvordan kjenner du igjen den afrikanske elefanten?
Den er umulig å forveksle med noe annet dyr, men to detaljer forteller hvem du ser på. Hannene blir 3 til 4 meter i skulderhøyde og 5 til 8 tonn, hunnene 2,5 til 3,5 meter og 3 til 4,5 tonn. Begge kjønn har støttenner, tykkere hos hannene, og svært store ører som fungerer som radiatorer. En flokk er en familie ledet av den eldste hunnen, matriarken, med døtrene og ungene deres. Et dyr alene er nesten alltid en voksen hann, som lever for seg selv og oppsøker hunnene i paringstiden.
Den afrikanske elefanten i bilder
Hvordan lever den afrikanske elefanten?
En elefant spiser store deler av dagen, gress, blader, bark og frukt, og må drikke hver dag, og det styrer vandringene. I tørketiden trekker familiene mot elver som aldri tørker ut, som Tarangire-elva eller Great Ruaha-elva, og sprer seg igjen når regnet kommer. De gamle hannene i Ngorongoro, med enorme støttenner, lever i Lerai-skogen. Hunnene blir i morens gruppe hele livet, mens de unge hannene forlater den i tenårene for å leve alene eller sammen med andre hanner.
Hvor og når ser du den afrikanske elefanten på safari?
I Tanzania er Tarangire elefantenes park. Fra juni til oktober går hundrevis av elefanter ned til elva og Silale-sumpen hver dag. I Ruaha graver de da i den tørre elvebunnen til Great Ruaha-elva for å nå vannet. I Nyerere ser du dem drikke fra Rufiji-elva fra båten sent på ettermiddagen, i samme sesong. Serengeti og Lake Manyara har elefanter hele året, i akasieskogene.
I Kenya tilbringer elefantene i Amboseli de varmeste timene i sumpene. I Tsavo East kommer de på rekke til vannhullene sent på formiddagen, dekket av rød jord. I Samburu går de ned til elva for å drikke midt på dagen, fra juni til oktober og fra desember til mars.
I Sør-Afrika har Addo over 600 elefanter, som kommer ned til vannhullet Hapoor midt på dagen. I Kruger finnes de overalt, og mange i nord. En familie lar deg nærme deg sakte, med motoren av, og matriarken bestemmer avstanden. Sprer hun ørene, rygger du.
Er den afrikanske elefanten truet?
IUCN klassifiserte savanneelefanten som sterkt truet i 2021. Afrika hadde 1,3 millioner elefanter i 1979 og rundt 352 000 i 2014, etter en nedgang på 30 prosent på sju år på grunn av krypskyting for elfenbenet. Tanzania og Mosambik mistet halvparten av elefantene sine mellom 2009 og 2014, og Selous-reservatet, som nå heter Nyerere, ble hardest rammet. Siden har tellingene sakte gått opp i parkene, og stengingen av det kinesiske elfenbensmarkedet i 2018 har redusert etterspørselen.
Vårt råd
Stå på tvers av veien, ikke midt i retningen til en flokk på vandring, med motoren i gang og klar til å rygge. De store familiene ser du i Tarangire fra juli til oktober, når Tarangire-elva er det eneste vannet.




