Flodhesten tilbringer dagen i vannet, og det beste tidspunktet å se den på er sent på ettermiddagen, når flokkene våkner til liv. I Masai Mara holder dusinvis av flodhester til i kulpene i elva, og flere leirer ligger rett ved dem, mens de i Sør-Afrika også lever i demningene og elvene i Kruger.
Hvor ser du flodhesten på safari?

Amboseli nasjonalpark
Sør-KenyaBeste periode hele året: Enkongo Narok-sumpen

Kruger nasjonalpark
Nordøst i Sør-AfrikaBeste periode hele året: elvene Sabie, Olifants og Letaba, demninger

Lake Nakuru nasjonalpark
Nord-KenyaKan ses hele året: elvemunningene, sørbredden

Masai Mara nasjonalreservat
Sørvest-KenyaBeste periode hele året: kulpene i Mara-elva

Ol Pejeta Conservancy
Nord-KenyaKan ses hele året: skjulet ved Ewaso Ng'iro

Pilanesberg nasjonalpark
Nordvest i Sør-AfrikaBeste periode hele året: Mankwe-demningen

Sabi Sand viltreservat
Nordøst i Sør-AfrikaBeste periode hele året: kulpene i Sabie og Sand

Samburu nasjonalreservat
Nord-KenyaKan ses hele året: kulpene i Ewaso Ng'iro

Tsavo East nasjonalpark
Sør-KenyaKan ses hele året: kulpene i Galana-elva
Hvordan kjenner du igjen flodhesten?
Ingenting ligner en flodhest. En tønneformet kropp på 3 til 5 meter i lengde og 1,5 meter i skulderhøyde. En hunn veier 1 300 kg, en stor hann opptil 3 200 kg. Den nakne, gråaktig rosa huden skiller ut et rødt sekret i sola. I vannet ser du bare toppen av hodet, øynene, de små, runde ørene og neseborene, som lukkes når den dykker. Gapet åpner seg over enorme hjørnetenner i underkjeven, mer våpen enn verktøy, for den beiter gresset med leppene. Dvergflodhesten, den andre arten, lever i Vest-Afrika, langt herfra.
Flodhesten i bilder
Hvordan lever flodhesten?
Om dagen holder den seg i vannet i flokker på 5 til 30, under en hann som rår over 250 meter elv og rundt ti hunner. Den svømmer egentlig ikke, men går på bunnen og kommer opp for å puste hvert femte minutt. Når mørket faller på, går den på land og beiter i fire eller fem timer langs faste stier, noen ganger flere kilometer fra vannet, og vender tilbake før daggry. Den lever i 40 til 50 år. Kampene mellom hannene, gap mot gap, etterlater arr som du ser på nesten alle rygger.
Hvor og når ser du flodhesten på safari?
I Kenya lever flodhestene i Masai Mara i dusinvis i kulpene i Mara-elva og Talek-elva, hele året. Flere leirer ligger rett ved dem. Tilrettelagte utsiktspunkter ved elva, der du går ned sammen med en ranger, viser dem på nært hold. I Amboseli ser du etter dem i Enkongo Narok-sumpen, ved veien. I Samburu har kulpene i Ewaso Ng'iro noen få, og det samme har Galana-elva i Tsavo East.
I Sør-Afrika ser du dem hele året i Kruger, i demningene og i elvene Sabie, Olifants og Letaba. I Sabi Sand holder de til i vannhullene i Sabie-elva og Sand-elva. Overalt er sent på ettermiddagen det beste tidspunktet, når flokkene våkner til liv, gaper og begynner å gå på land. Om natten hører du dem beite rundt leirene.
Er flodhesten truet?
IUCN klassifiserer flodhesten som sårbar. Det er 125 000 til 150 000 dyr igjen i Afrika, og bestanden har gått ned med 7 til 20 prosent siden 1996. Truslene er tap av våtmarker, som blir dyrket opp, og krypskyting for kjøttet og for elfenbenet i hjørnetennene, som overvåkes mindre enn elfenbenet fra elefanter. I Kenya har elvene i parkene og sjøene i Riftdalen stabile bestander. Mara er fortsatt et av stedene på kontinentet der du lettest ser den.
Vårt råd
Se etter den sent på ettermiddagen, når flokkene kommer opp til overflaten og begynner å gå på land. Sov i en leir ved Mara-elva, så hører du den beite utenfor teltet. Om morgenen ser du sporene på breddene og møkka den har sprutet i vifteform over buskene.


