Gnuen står for den store migrasjonen i Serengeti, halvannen million dyr som vandrer i ring mellom Tanzania og Kenya, med kalvingen i Ndutu fra januar til mars og elvekryssingene i Mara-elva fra juli til oktober. I Kruger i Sør-Afrika holder gnuene seg rundt Satara hele året.
Hvor ser du gnuen på safari?

Amboseli nasjonalpark
Sør-KenyaBeste periode hele året: slettene, rundt den uttørkede innsjøen

Hluhluwe-iMfolozi-parken
KwaZulu-NatalBeste periode hele året: slettene i iMfolozi

Kruger nasjonalpark
Nordøst i Sør-AfrikaBeste periode hele året: slettene midt i og sørøst i parken

Madikwe viltreservat
Nordvest i Sør-AfrikaBeste periode hele året: åpne sletter

Masai Mara nasjonalreservat
Sørvest-KenyaBeste periode fra juli til oktober: kommer fra Serengeti rundt juli, drar tilbake mot Tanzania i oktober

Ngorongoro verneområde
Nord-TanzaniaBeste periode hele året: i krateret hele året, kalving i Ndutu fra januar til mars

Nyerere nasjonalpark
Sør-TanzaniaBeste periode hele året: i flokker på slettene

Pilanesberg nasjonalpark
Nordvest i Sør-AfrikaBeste periode hele året: slettene midt i parken

Serengeti nasjonalpark
Nord-TanzaniaBeste periode fra januar til februar: slettene i sør, rundt Ndutu

Tarangire nasjonalpark
Nord-TanzaniaBeste periode fra juni til oktober: kommer tilbake fra slettene rundt i tørketiden
Hvordan kjenner du igjen gnuen?
En antilope på 1,15 til 1,45 meter i skulderhøyde, tung foran, med høye skuldre, lav bakpart og et massivt, svart hode. Pelsen er mørkegrå med blått skjær og mørkere striper på halsen og sidene, og manen, skjegget og halen er svarte. Underarten i Serengeti har hvitt skjegg. Begge kjønn har glatte, krokformede horn, som en finere utgave av bøffelens. På avstand kjenner du igjen en gnuflokk på at dyrene går på rekke, med slengete gange og hodet lavt.
Gnuen i bilder
Hvordan lever gnuen?
Gnuen lever i flokk og følger det korte gresset og regnet. I Serengeti vandrer halvannen million dyr en runde på rundt 800 km i året, sammen med sebraer og gaseller. Hunnene kalver samtidig, fra januar til mars, på slettene i sør, hundretusener av kalver på noen få uker, så rovdyrene ikke rekker over alle. Elvekryssingene, først Grumeti-elva og så Mara-elva, koster tusenvis av dyr som drukner eller blir tatt av krokodiller. Utenfor Serengeti lever stedfaste bestander i Ngorongoro-krateret, i Tarangire og på slettene i Nyerere.
Hvor og når ser du gnuen på safari?
I Tanzania ser du gnuer nesten overalt. Flere tusen lever hele året i Ngorongoro-krateret, og Tarangire får tusenvis fra juni til oktober. I Serengeti er migrasjonen i Ndutu og på slettene i sør fra desember til mars. Kalvene blir født der fra januar til mars. Fra april til juni trekker den nordover gjennom den vestlige korridoren og krysser Grumeti-elva fram til juli. Fra juli til oktober er den i nord, ved Mara-elva, og der venter du noen ganger i timevis på elvekryssingene.
I Kenya får Masai Mara migrasjonen i samme periode, og flokkene krysser elva der også. I Amboseli holder gnuene seg på slettene rundt den uttørkede sjøen hele året.
I Sør-Afrika lever de hele året rundt Satara, på slettene midt i Kruger. I Madikwe ser du dem på hver tur. Gnuene bryr seg ikke om 4x4-bilene, og du kan fotografere dem på nært hold. Når de går på rekke langs veien, passerer de rett foran den stansede bilen.
Er gnuen truet?
Stripegnuen er ikke truet. IUCN klassifiserer den som livskraftig, med rundt 1,5 millioner dyr, de fleste i Serengeti-økosystemet. Truslene gjelder vandringskorridorene. Gjerder, veier, åkre og beiteland stenger de årlige vandringsrutene, og isolerte bestander har forsvunnet der rutene deres ble stengt. Om migrasjonen i Serengeti skal bestå, avhenger av landet utenfor parkene, i Tanzania som i Kenya, og av at flokkene kan bevege seg fritt mellom de to landene.
Vårt råd
Velg måned før du velger leir. Flokkene er i Ndutu fra desember til mars, i den sentrale og vestlige delen fra april til juni og i nord ved Mara-elva fra juli til oktober. Ngorongoro-krateret har en fast flokk hvis reisen din ikke passer med migrasjonen.



