Gå til innholdet
Velg språk og valuta: NOkr
To strutsehanner med svart kropp og lang grå hals rager opp over det høye, grønne gresset på en slette med spredte busker

Strutsen

Struthio camelus

Dyr

Over to meter høy rager strutsen over buskene på savannen og synes på lang avstand: hannen svart og hvit, hunnen gråbrun. Du ser den på de åpne slettene i Kruger, rundt Satara, og i Addo, ofte i par eller små grupper, og av og til i full fart i 70 km/t.

Hvor ser du strutsen på safari?

Hvordan kjenner du igjen strutsen?

Den er umulig å forveksle: dette er verdens største levende fugl, 2,1 til 2,75 m høy og 100 til 130 kg for en hann, 1,75 til 1,9 m for en hunn. Hannen har svart fjærdrakt med hvite vinge- og halefjær, mens hunnen og ungene er gråbrune. Den lange halsen og lårene er nakne, rosa eller blågrå etter underart, og den sørafrikanske strutsen har grå hals. Øynene, 5 cm i diameter, er de største hos noe landdyr. Hver fot har bare to tær, den ene stor og med klo, en tilpasning til løping som du ser igjen i sporene.

Strutsen i bilder

En strutsehann bøyer hodet mot det korte gresset, med svart fjærdrakt, blågrå hals og rødlige bein, lyse klipper og havet bak seg
Fire gråbrune strutsehunner beiter med hodet nede i det grønne gresset foran en akasie, og én av dem løfter halsen

Hvordan lever strutsen?

Strutsen kan ikke fly, men den kan løpe: 55 km/t i marsjfart, over 70 km/t i toppfart, med skritt på flere meter, og et spark som kan skade en løve alvorlig. Den lever i nomadiske grupper på 5 til 50 fugler på åpen savanne og i halvørken, ofte sammen med sebraer og antiloper, som den varsler takket være det skarpe synet. Den spiser planter, frø og insekter, og sluker småstein for å knuse maten. I hekketiden graver en hann ut en grop der flere hunner legger 15 til 60 egg på 1,4 kg hver. Hannen ruger om natten og den dominerende hunnen om dagen, i 35 til 45 dager.

Hvor og når ser du strutsen på safari?

Strutsen liker åpne sletter med kort gress. I Kruger finner du den midt i parken, rundt Satara og langs veien mot Orpen, og på slettene i sørøst nær Lower Sabie, der den beiter sammen med sebraer og gnuer. Addo har strutser på de åpne områdene, og du ser dem også langs veiene i Øst-Kapp, ofte på oppdrettsfarmer. Den er aktiv hele dagen og synes på svært lang avstand, et hode på en lang hals over gresset. Kyllingene, grå og stripete, følger de voksne i små flokker.

Er strutsen truet?

IUCN klassifiserer den afrikanske strutsen som livskraftig. Arten er fortsatt utbredt på kontinentets savanner og halvørkener, og oppdrett, før for fjærene, i dag for kjøtt og lær, har mangedoblet antallet tamme fugler i Sør-Afrika, særlig rundt Oudtshoorn. I de sørafrikanske parkene har de ville strutsene det bra, og tørke, som gir færre egg, er fortsatt deres største problem.

Vårt råd

Se etter den på sletter med kort gress, der silhuetten synes langt unna, og se deg rundt: sebraer og antiloper beiter ofte nær strutsene, som slår alarm først takket være de store øynene. I hekketiden gjør en hann som sprer vingene og senker hodet seg klar til å angripe, og da må du trekke deg unna.

Bildekreditter

Bilder med fri lisens, kreditert fotografen; lenken går til kilden.